- Virüs Nedir?
Virüs, kendini kopyalayan bir programdır. Virüs, bilgisayar üzerinde kendi kopyalarını yaparak veya bilgisayar kodunu programa ya da işletim sistemi dosyalarına ekleyerek yayılır. Virüsler dosyalara veya bilgisayarlara her zaman zarar vermemekle birlikte genellikle bilgisayarın performansını ve kararlılığını etkilerler. Bir virüsün bilgisayarınıza bulaşması veya yayılması için, virüslü bir e‑posta açmak gibi bir işlem gerçekleştirmiş olmalısınız.
- Tüm Virüsler Zararlımıdır?
Farklı derecelerde de olsa, evet. Virüsün verdiği zarar bilgisayarın performansını düşürmekten, bilgilerin ve programların kaybına kadar çeşitlilik göstermektedir. En kötü senaryoda, virüsler bilgisayarınızdaki bilgileri ve programları siler veya değiştirir. Bazı e‑posta virüsleri yayılırken iletilerle gizli bilgileri gönderirler. Bir virüs bilgilerinize doğrudan zarar vermese bile, çoğaltma işlemi nedeniyle bilgisayarınızın ve Internet bağlantınızın hızı düşebilir.
- Solucan Nedir?
Solucan; kullanıcı etkileşimi olmaksızın yayılan bilgisayar kodudur. Solucanların çoğu açıldıklarında bilgisayarı etkileyen e‑posta ekleri olarak başlarlar. Solucan, bulaştığı bilgisayarda e‑posta adreslerini içeren adres defterleri veya geçici web sayfaları gibi dosyaları tarar. Solucan, virüslü e‑posta göndermek için adreslerden yararlanır ve genellikle bunu izleyen e‑posta iletilerinde "Kimden" bölümündeki adresleri tanıdığınız birinden gelen iletiler gibi görünecek şekilde taklit eder (veya sahtecilik yapar). Solucanlar daha sonra e‑posta, ağlar veya işletim sistemindeki açıklar yoluyla otomatik olarak yayılırlar ve nedeni öğrenilinceye kadar bu sistemleri kullanırlar. Solucanlar, bilgisayarlar için her zaman yıkıcı olmamakla birlikte, bilgisayarda ve ağda performans ve kararlılık sorunlarına neden olurlar.
- Truva Atı Nedir?
Truva atı; diğer programlara gizlenebilen kötü amaçlı bir yazılım programıdır. Bilgisayara, ekran koruyucu gibi yasal bir programın içine gizlenmiş olarak girer. Daha sonra, işletim sistemine bir bilgisayar korsanının virüslü bilgisayara erişimini sağlayan bir kod yerleştirir. Truva atları kendi kendilerine yayılmazlar; virüsler, solucanlar veya karşıdan yüklenen yazılımlarla yayılırlar.
Böylece virüsler , solucanlar ve truva atları hakkında az da olsa bilgi sahibi olduk.Şimdi bunlardan nasıl korunacağımıza değinelim
- Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım?
En sık görülen virüs belirtisi bilgisayarın normal performansından çok daha yavaş çalışmasıdır.Ancak bu yavaşlık her zaman bilgisayarınızda virüs olduğu anlamına gelmez.birleştirilmesi gereken bir sabit disk, daha fazla belleğe (RAM) gereksinim duyan bir bilgisayar veya casus yazılımlar ya da reklam yazılımları gibi başka nedenlerde bilgisayarınızın performanısını yavaşlatabilir.
Bazı virüsler Windows'a veya bazı programlarınıza zarar verebilir. Söz konusu zararlar nedeniyle beklenmedik şekilde iletiler görüntülenebilir, programlar otomatik olarak başlatılabilir ve kapatılabilir veya Windows aniden kapatılabilir.
Bir e‑posta virüsü kendisinin çok sayıda kopyasını e‑posta yoluyla göndererek çalışır. Bunun belirtilerinden biri, geniş bant veya harici modeminiz üzerindeki etkinlik ışığının sürekli yanması, diğeri ise bilgisayarınız çalıştığı sırada sabit diskinden sürekli olarak ses gelmesidir. Bunlar her zaman için bir bilgisayar virüsünün bulunduğunun belirtisi olmayabilir, ancak diğer sorunlarla bir araya geldiğinde virüs bulaştığını gösterebilir.
- Bir Bilgisayar Virüsünü Nasıl Temizlerim?
Virüsleri temizlemenin (ve virüslerin bilgisayarınıza yüklenmesini önlemenin) en etkili yolu, virüsten koruma yazılımı yüklemek ve bu yazılımı kullanmaktır. Virüsten koruma yazılımı bilgisayarınızı virüslere karşı tarar ve mümkünse virüsleri siler. Virüsten koruma yazılımları, çevrimiçi olarak çok sayıda yazılım firması ve kaynaktan edinilebilir.
- Bilgisayarımı Virüslerden Nasıl Koruyabilirim?
Virüsten koruma programı yüklemek ve bu programın güncel kalmasını sağlamak, bilgisayarınızı virüslere karşı korumanıza yardımcı olur. Virüsten koruma programları e‑postanıza, işletim sisteminize veya dosyalarınıza bulaşmaya çalışan virüsleri tarar. Yeni virüsler günlük olarak çıkar, bu nedenle güncelleştirmeler için virüsten koruma programı üreticisinin web sitesini sık sık denetleyin.
Birçok virüs e‑posta iletilerine eklenir ve e‑posta eki açılır açılmaz yayılır. En doğrusu, beklediğiniz bir ek olmadığı sürece hiçbir eki açmamaktır.
Microsoft bilgisayarınızı korumaya yönelik özel güvenlik güncelleştirmelerini düzenli olarak yayımlar. Bu güncelleştirmeler olası güvenlik açıklarını kapatarak virüslerin ve bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen saldırıların engellenmesine yardımcı olabilir. Windows'un güncel kalmasını sağlamanın en iyi yolu, Otomatik Güncelleştirmeler'i etkinleştirmektir.
Windows Güvenlik Duvarı veya başka bir güvenlik duvarı, bilgisayarınıza bağlanmaya çalışan bir virüs veya solucan olması halinde bu şüpheli etkinlik konusunda sizi uyarır. Aynı zamanda, zararlı olabilecek programları bilgisayarınıza karşıdan yüklemeye çalışan virüsleri, solucanları ve korsanları engelleyebilir.

0 Yorum:
Yorum Gönder